keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Ковчег - результат международного сотрудничества

Лагерь «Ковчег» - это служение детям и подросткам из детских домов и интернатов Северо-Запада России. Лагерь существует уже 7 лет и в нем побывали воспитанники более 25 детских домов и интернатов из Санкт-Петербурга, Ленобласти, Карелии и некоторых других областей.

Лагерь был организован как ответ  на нужду, которую увидели финские миссионеры в России. Нужды детей сирот находящихся в детских домах и интернатах зачастую связаны, не с материальной стороной их жизни, а с нравственной и духовной. Этим детям не хватает внимания, здорового общения, дружбы с взрослыми, веры в хорошее будущее.

Выше текст с сайта www.kovcheg-camp.ru - нового русско-языного сайта лагеря Ковчег. На этом сайте вы можете подробнее знакомиться с этим служением и с его целями.
- Организаторы лагеря

Kertaus osa 2: Miksi Arkki -leiri järjestetään?


Lastenkotinuorten kohtalo Venäjällä on vaikea: alaikäisinä he ovat yhteiskunnan huollettavia ja huolenpidon alaisia, mutta täysi-ikäisinä heiltä yht'äkkiä vaaditaankin valmiutta itsenäiseen elämään ja vastuulliseen toimintaan. Siksi vain 10 % heistä välttääkin päihde- ja vankilakierteen sekä itsemurhan.

Asiaa on helpompi ymmärtää kärjistetyn esimerkin avulla: 17-vuotiaana lastenkotinuori lähetetään leirille ”lepäämään”. Kaikki on valmiiksi laitettu: ruoka kannetaan pöytään neljästi päivässä, lakanat on valmiiksi pedattu ja hauskanpidon lisäksi tarjolla on korkeatasoista oheisohjelmaa. 18-vuotiaana kukaan ei enää anna mitään ilmaiseksi. Sen sijaan kaikki pitää tehdä itse. Ja rahojen loputtua kukaan ei anna lisää vaan sanotaan, että pitäisi mennä töihin. Mitähän se sellainen työnteko on?

Monet nuoret selviävät tuosta vaiheesta ja pääsevät mukaan yhteiskunnan rytmiin. Todennäköisesti tuosta vaiheesta selviämiseen myötävaikutti moni seikka, kuten esimerkiksi:
  • nuori tuli lastenkotiin vasta teininä ja muisti oman perhetaustansa
  • lastenkodin työntekijät huolehtivat nuoresta yli velvollisuuksiensa
  • sukulaisten luona vietetyt viikonloput antoivat mielikuvan ”normaalista” elämästä
  • hyvät ystävät tukiverkkona

Arkki -leiri: vierailu toiseen todellisuuteen

Tätä harvemmin tapahtuu lastenkodissa. Arkissa useinkin. Hauskaa on.

Arkki -leiri ei ulkonaisesti eroa tavallisesta leiristä, sillä puitteet ja ohjelma näyttävät samalta. Muuten leirillä toimitaankin käänteisesti: nuori saa itse valita, mitä tekee, mutta saa samalla myös vastuun. Sitä ei ole helppoa organisoida ja ehkä vielä vaikeampi käsittää ilman esimerkkejä.

Haaste No1: oma-aloitteinen nuori


Leirillämme ehkä helpoin ja mukavin tapaus on aloitekykyinen ja aktiivinen nuori. Tällaiset persoonat yleensä keksivät tehdä kiellettyjä seikkoja ja vetävät muitakin perässään. Vastoin tavallista kieltämistä Arkissa aktiiviselle nuorelle tarjotaan vastuuta ja haastavia tehtäviä. Monet nuoret ovatkin osoittautuneet superlahjakkaiksi kokeiksi. Kuten esimerkiksi Ljubov ja Vladimir Pietarista.
Pojat keksivät "vähemmän sallitun" leikin. Luovuutta tämäkin...

Nämä tytöt pääsivät työn touhuun kokin "oppipojiksi".

 Haaste No2: Auktoriteetteja vastaan kapinoiva nuori


Tällaisen tapauksen kohdalla hermo menee ensin ryhmänohjaajalta. Tämä nuori kun tekee kaiken päinvastoin kuin sanotaan. Taustalla on paljon huomionkipeyttä ja lapsen hellyydenkaipuuta. Nämä nuoret ovat usein myös todella älykkäitä ja lahjakkaita.

Kapinoivalle nuorelle tarjoamme omaa ryhmää tai itsenäistä roolia. Vastaavasti tällöin on tultava mukaan henkilökunnan aamupalavereihin. Kapina laantuukin yleensä siihen, että vastuuta tarjotaan: nuori ymmärtää, että häneen suhtaudutaan aivan samoin kuin täysi-ikäisiinkin. Tästä nuoresta tulee hyvä ryhmänjohtajan apulainen.
Ljuba vihreässä paidassa tässä apulaisena. Nyt jo kokkina.


Hyvänä esimerkkinä käy Olga Petroskoista. Ryhmänjohtaja oli jo lopen uupunut Olgan temppuihin, kunnes leirin johto kutsui hänet palaveriin. Tarjosimme kupin kahvia ja pullan. Samalla ehdotimme hänelle omaa ryhmää johdettavaksi. Jo seuraavana päivänä ryhmänjohtaja iloitsi Olgan auttamisvalmiudesta.

Haaste No3: Passiivinen nuori


Tätä voi tyyppiä voi luonnehtia sitaatilla ”ei kiinnosta, en halua”. Sitä kuule usein tämäntyyppiseltä nuorelta. Näitä kavereita istuskelee tupakkapaikalla monesti useampi. Näistä kolmesta karrikoidusta esimerkistä tämä käyttäytymismalli on myös vaikein lähestyttävä.
Takarivi. Kuvan pojat eivät liity juttuun.

Onneksi leirillä on erilaisia ohjaajia. Jokainen nuori on kuitenkin ainutlaatuinen persoonallisuus ja innostuu jostakin toiminnasta leirin aikana. Pitkäjänteisellä työllä kärsivällisesti odottaen jossakin vaiheessa joku leirin ohjaajista saa kontaktin tähän nuoreen. Monesti tällä nuorella on huono omakuva ja alhainen luottamus aikuisten (todelliseen) maailmaan. He saattavat elää syvällä virtuaalitodellisuudessa, aika kuluu tietokoneen ja kännykän ääressä.

Kuuro Dima on sosiaalinen ja ahkera. Todellinen helmi.

Arkki -leirillä jokainen on arvokas!


Moni nuori on aivan kuin helmi, joka on sisällä kotilossa. Tarvitaan kärsivällisyyttä, jotta helmi tulee esiin. Me pyrimme ottamaan jokaisen nuoren vastaan arvokkaana helmenä. Ehkä helmi tulee esiin vasta vuosien päästä, mutta sitä kannattaa odottaa.
Leirimme idea on periaatteessa yksinkertainen, mutta käytännössä tehokas. Meitä organisaattoreitakin motivoi tähän näkemämme muutokset leiriläisten ja aikuisten elämässä.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Tikshasta ja Keski-Suomesta

Tikshassa meillä oli hyvät keskustelut, kun Sasha tuli Pietarista lauantaina. Sunnuntaina veimme Vojatsuun (Nadvoitsaan) Zabetskin perheen, Lietmajärvelle (Ledmozeroon) Sashan junalle ja leiri-inventaarion odottamaan Pashan leiriä varten. Alla kuvasatoa siitä.


Sasha ihmetteli Pashan latvialaisia siirtokilpiä.

Segezhan lastenkodin pihasta.

Tikshassa palaveri uuden järjestön toiminnasta.


Kanoja Nadvoitsan r-huoneen kanalassa.

Tikshan piha sorakasan päältä.

Sasha junalle ja tavarat jemmaan leiriä varten.

Täällä Pasha järjestää leirin.

Sitten maanantai-iltana oli Jyväskylän lähellä leiripalaveri. Suunniteltiin ekskursioita ja leiriohjelmaa.


Samuel ja Paavo pääsivät soittamaan rumpuja.

Dima ja Oksana lähdössä jo kotiin.

Paavo pääsi kaivurin ohjaamoon sukulaisten luona.

Kertaus: Miksi Arkki -leiri järjestetään?


Arkki -leirin idea on auttaa lastenkotinuoria niin, että he voisivat elää täysipainoista elämää ilman päihde- ja läheisriippuvuuksia. Sitä varten leirille kutsutaan vapaaehtoisia Venäjältä, jotta nämä leirin aikana ystävystyisivät nuorten kanssa ja voisivat jatkaa yhteydenpitoa leirin jälkeen. Suurin osa vapaaehtoisista tulee eritaustaisista seurakunnista, joihin nuortenkin toivotaan löytävän tiensä. Toivomme nuorten löytävän leirillä hyviä, aikuisia ystäviä, jotka voivat olla heille tukena heidän päästyään lastenkodeista.
Toiseksi leirillä kiinnitetään paljon huomiota lastenkotien työntekijöihin, jotka tulevat leirille saattajina. Heillä on monesti ennakkoluuloja Jumalaa, uskovaisia ja seurakuntia kohtaan. Leiri on hyvä paikka murtaa näitä uskomuksia. Tätä kautta voi myös avautua ovi vapaaehtoisten toimintaan lastenkodeissa.
Eka leirin lopussa, Pietarin linja-auto lähdössä.

Ja tottakai me leirillä vietämme paljon aikaa lastenkotinuorten kanssa. Meidän aikuisten puolelta he tarvitsevat tulla hyväksytyksi sellaisina kuin ovat. Leirin ilmapiiri tekee tehtävänsä viikon aikana ja leirin viimeisinä päivinä näemme monen nuoren käytöksen muuttuvan, aivan kuin toukasta kuoriutuu perhonen.
Ja leiriä järjestetään myös siksi, että on niin paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan ja tukemaan leirin järjestelyissä. Muuten me vastuunkantajat olisimme uuvahtaneet jo ajat sitten. Kiitos teille!
Tilitiedot:
Kannatustili:    FI76 4730 4720 0237 47
Viitteet:1025  (Suurin tarve)
1083  (Arkki -leirit)

Rahankeräyslupa 2020/2011/3794
Luvan saaja: Kansainvälinen leiriyhteistyö – Mene ja Kerro ry
Keräysaika: 10.4.2012 – 31.12.2013
Rahankeräysluvan tarkemmat tiedot löytyvät nettisivuiltamme http://www.menejakerro.fi/yhteystiedot.php

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Tikshasta lauantaina 8.6.

Anttosen perhe lähti matkaan Vaasasta tiistaina. Matkalla pysähdyttiin sukulaisten luona.
Uimassa. Lestijoen vesi oli lämmintä.

Makkaranpaistoa. Paavo laittoi makkarat grilliin.

Sitten mentiin Kostamuksen kautta Tikshaan. Matti ja Pasha lähtivät hakemaan leirisuunnitteluun osallistuvia Nadvoitsasta. Karavaani kulkee.

Tässä patjakuorma valmiina ja matkaan lähdössä.
Tällä videolla ollaan tulossa Nadvoitsasta.

Lisää vähän myöhemmin, netti toimii nyt hitaasti.

lauantai 1. kesäkuuta 2013

Kesän aikataulu - miten leiri syntyy?


Jaaha, kesän Arkki -leirit lähestyvät taas. Ensimmäisen leirin alkuun on aikaa 8 viikkoa. Eli siinä ajassa pitäisi ehtiä monenlaista. Alla lyhyen kaavan mukaan.

Paperihommia

Pitäisi tehdä sopimukset ja toimittaa ne sekä kaikki muut dokumentit lastenkodeille, jotta nämä saisivat luvan paikallishallinnolta. Sitten
Yksi paperi valmiina!
lastenkotiryhmän on jätettävä viisumihakemukset konsulaattiin tarvittavine liitteineen. Suomeksi se tarkoittaa, että hommaa riittää. Jokainen paperi on näet joko alkuperäinen tai notaari oikeaksi vahvistama kopio. Ja ne pitää vielä toimittaa perille 15 eri paikkaan Karjalassa ja Pietarin alueella. Ja dokumenteista osa on tehtävä useampaan kertaan...
Juristit tarkastavat joka paperin.


Sitten pitäisi vielä sopia vapaaehtoisten kanssa, milloin kukin tulee leirille ja mihin tehtävään. Plus kuljetusten ja muitten käytännön tehtävien järjestely. Ohjelmaan liittyvistä seikoista puhumattakaan.

Teetä, miettimistä, puheluita ja teetä. Näin se leiri syntyy!
Välillä pitää mennä sieltä, mistä pääsee! (Jos portti on kiinni) :)

Tänne Pietariin tuodaan nippu papereita.

Ja tänne Belomorskiin myös.

Alla aikataulua insinöörimäisesti kirjoitettuna:


7-9. kesäkuuta suunnittelutapaaminen Tikshassa, Venäjän Karjalassa
10. kesäkuuta leirikeskuksen terveystarkastus
28. kesäkuuta dokumentit valmiina toimitettavaksi lastenkoteihin (n. 500 sivua)
26. heinäkuuta leirin ydintiimin kokoontuminen jossain päin Keski-Suomea
29. heinäkuuta siirtyminen Kallioniemen leirikeskukseen
30. heinäkuuta ensimmäiset leiriläiset tulevat
8. elokuuta ensimmäiset leiriläiset lähtevät
9. elokuuta toiset leiriläiset tulevat
18. elokuuta toiset leiriläiset lähtevät
19. elokuuta kolmannet leiriläiset tulevat
28. elokuuta kolmannet leiriläiset lähtevät
30. elokuuta siivous tehty - kotiin!

Tähän tähdätään: noin 200 leiriläistä, yhteensä kaikkineen noin 400 henkeä.


Tällaista meininkiä on luvassa tänäkin vuonna!
Arkki tarvitsee uusia tukijoita. Haluaisimme korvata matkakulut niille vapaaehtoisille, jotka tulevat koko kuukaudeksi töihin. Heitä on parikymmentä henkeä. Kyse on joistakin tuhansista euroista.

Tervetuloa mukaan Arkkiin! Taustajoukot ovat olennainen, vaikkakin näkymätön osa leiriä!